• Geplaatst op 06-08-2019
  • Algemeen

Het verpakkingsontwerp is mede bepalend voor het succes van jouw product. Een mooi verpakkingsdesign verhoogt de koopintentie. Hoe maak je van kijkers koper? Wij geven je een paar tips voor een krachtig verpakkingsontwerp.

Hoe werkt het ook alweer?

Diverse onderzoeken tonen aan dat verpakkingen een koopgedrag van consumenten beïnvloeden. Elementen als kleur, vorm en textuur spelen hierbij een belangrijke rol, doordat ze bepaaldeassociaties oproepen. Aantrekkelijke verpakkingen beïnvloeden ook de werking van het brein, waardoor consumenten sneller geneigd zijn tot impulsaankopen. Een mooi verpakkingsdesign veroorzaakt een gevoel van belonen in de hersenen en ‘vertroebelt’ kritisch denken én doen. Voordat je het weet ligt het product in je boodschappenmandje…

Kleur

Uit onderzoek blijkt dat rood, geel, groen en roze de meest opvallende kleuren zijn. Dit wil niet zeggen dat het toevoegen van een van deze kleuren automatisch resulteert in een goed verpakkingsontwerp. De associaties met kleur zijn sterk product-, context- en cultuurafhankelijk. Wat wil je met jouw product oproepen? En welke kleuren gebruikt de concurrent? Stem je kleurkeuze hierop af.

Vorm

Met een afwijkend verpakkingsvorm valt jouw product extra op, maar net als kleuren roepen ook verpakkingen associaties op. Vormen worden bijvoorbeeld in verband gebracht met eigenschappen. Zo wordt een hoekige vorm geassocieerd met krachtig, sterk en koppig. Bij ronde vormen zijn de scherpe kantjes eraf en denken we eerder aan eigenschappen, zoals vriendelijk, harmonieus en benaderbaar. Bedenk ook hier wat je wilt uitstralen, durf af te wijken van traditionele verpakkingsvormen, maar verloochen je merkidentiteit niet.

Textuur

Je kunt het product extra laten opvallen door te kiezen voor een afwijkende materiaalkeuze. Een verpakking van nepbont, leer of hout valt zeker op tussen een range kartonnen verpakkingen. Vooral zachte materialen verleiden consumenten tot een moment van aanraking. Aanraken betekent niet meteen kopen, maar de aangename textuur leidt wel tot een positieve beleving. Daarmee heb je in ieder geval een streepje voor. Uit onderzoek blijkt verder dat het fysiek vasthouden van een product een gevoel van eigenaarschap creëert. Dit gevoel stimuleert het aankoopbesluit. Ook hier geldt dat je rekening moet houden met de associaties die het materiaal oproept. Ga je voor ingetogen mat, stijlvol glanzend of uitgesproken fluffy? Bedenk goed wat past bij jouw product (en doelgroep).

Kijk voor meer verpakkingsinspiratie en tips op www.wrappidup.com of neem contact op voor meer informatie over onze krachtige, maatwerk verpakkingsoplossingen.

Bron: https://www.marketingfacts.nl/berichten/vier-tips-voor-een-aantrekkelijke-productverpakking