• Geplaatst op 19-07-2019
  • Agri & Horti

We werken hard aan een toekomstbestendig verpakkingsassortiment. We richten ons op verpakkingen met een zo laag mogelijke milieu-impact, zonder hierbij de commerciële haalbaarheid en uiteenlopende belangen uit het oog te verliezen. Deze aanpak heeft al geleid tot een aantal mooie doorbraken. 

Complex

Duurzaam verpakken is een complex onderwerp. Het is situatie-specifiek. Er bestaat geen blauwdruk voor en dat maakt het zeer uitdagend. We moeten voortdurend op zoek naar de juiste balans tussen duurzaamheid en commerciële haalbaarheid. Verder vraagt duurzaam verpakken niet alleen om technologische innovaties, maar ook om een complete systeemverandering. Het is noodzakelijk dat alle schakels in de keten, van producent tot recyclingbedrijf, optimaal samenwerken. Als vanzelfsprekend heb je dan te maken met uiteenlopende belangen en meningen. Ondanks al deze uitdagingen hebben we al verschillende successen geboekt, zowel binnen AGF als Horti. 

Doorbraken duurzaam verpakken in AGF:

  • WinScribe®: Wij zijn er als eerste leverancier in geslaagd om een hersluitbare folie te ontwikkelen met een aanzienlijke materiaalbesparing. De folie is dunner en bovendien gemaakt van mono-materiaal, wat recycling bevordert. 
  • R-PET folie: We hebben ook een primeur als het gaat om folie gemaakt van 50% gerecycled materiaal. Deze zogenaamde R-PET-folie heeft dezelfde eigenschappen als PET uit virgin materiaal, onder meer gelet op houdbaarheid, barrières, voedselveiligheid en verwerking. 
  • CartoPaper®: Wij hebben de eerste papieren zak ontwikkeld voor de volautomatische verwerking van landbouw- en sierteeltproducten, zoals aardappelen, uien en bloembollen. Het speciaal ontwikkelde papier is natsterk, ademend en lichtdicht waardoor de geoogste kwaliteit maximaal behouden blijft. De zakken zijn FSC®-gecertificeerd en gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen. De spotcoating maakt het mogelijk om papier te sealen. Het aandeel van dit materiaal is dusdanig laag (<5%), dat dit oplost tijdens het recyclingproces van papier. CartoPaper® is daarom goedgekeurd als mono-materiaal en mag na gebruik gewoon bij het oud-papier. 

Doorbraken duurzaam verpakken in de bloemen-en plantenbranche:

  • Hortilock®: Hortilock® maakt het automatisch inhoezen van potplanten een stuk eenvoudiger. Waar traditionele systemen gebruikmaken van metalen pennen is het Hortilock® ophangsysteem gemaakt van hetzelfde materiaal als de hoes (in dit geval kunststof). Hierdoor kunnen zowel het ophangsysteem als het restblok van de hoes samen gerecycled worden. De metalen van pennen hoeven niet meer apart handmatig verwijderd te worden, wat aanzienlijk scheelt in handling. 
  • Boxy360®: In samenwerking met Van Vliet, leverancier van transportmiddelen, hebben we de Boxy360® ontwikkeld. Dit is een gepatenteerde display, waarbij de planten optimaal zichtbaar en toegankelijk zijn voor de consument. De display is gemaakt van karton en heeft een modulaire opbouw, die dankzij de geavanceerde constructie zeer sterk is. Alle kartonnen onderdelen mogen bij de papierafvalstromen voor recycling. 
  • Wenterra: Onze composteerbare bloemenhoes (Wenterra) voor Zentoo is winnaar van de Greenovation Awards 2018. De bloemenhoes is gemaakt van zetmeel en mag na gebruik bij het groenafval. 

Kennis en expertise

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts het begin van een brede range revolutionaire, toekomstbestendige verpakkingen. We blijven ons aanbod voortdurend ontwikkelen, afgestemd op de actuele marktontwikkelingen en gebruikmakend van de nieuwste technologische inzichten. We hebben hiervoor intern verschillende werkgroepen samengesteld die nauw samenwerken met het onafhankelijke onderzoekslaboratorium The LCA Centre. 

Houd onze website in de gaten en zorg dat je niks mist. Heb je vragen naar aanleiding van dit onderwerp of ben je benieuwd naar de mogelijkheden (en kansen!) van duurzaam verpakken voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met jouw vaste contactpersoon of bel (0031) 174 636111.