• Geplaatst op 21-06-2016
  • Algemeen

Vanuit zijn functie is Arjen (aanbestedingsdeskundige Paardekooper) frequent betrokken bij Europese aanbestedingen. “Er komt steeds meer aandacht voor duurzame inkoop,” is zijn ervaring. “Vanuit de overheid wordt duurzaamheid al jaren gestimuleerd, maar in de praktijk blijkt duurzaam inkopen niet altijd eenvoudig. Evenals consumenten, worden inkopende partijen geconfronteerd met talloze milieukeurmerken. Het is niet altijd even duidelijk wat de milieukeurmerken inhouden. Je kunt je dus afvragen hoe duurzaam je werkelijk bezig bent. Hoe kun je als organisatie duurzaam inkopen dan waarborgen?”

Meten is weten

Volgens Arjen geldt de klassieke wijsheid: meten is weten. “De LCA Methode is beoordeeld op milieu-impact van verpakkingen en disposables gedurende de gehele levenscyclus van een product. Je moet dan ook weten uit welke materialen het product bestaat. Alleen op deze manier kun je uitspraken doen over de mate van milieu-impact en is duurzaam inkopen van de betreffende categorie geborgd.”

Kennis- en innovatiepartner

“Voor veel bedrijven zijn wij al jarenlang de vertrouwde kennis- en innovatiepartner op het gebied duurzaamheid. Wij gaan ook graag het gesprek aan met gemeenten en instellingen. Waar doe je nu goed aan als organisatie en waar moet je beginnen? En ook niet onbelangrijk: hoe kun je als organisatie je voordeel doen met duurzaam inkopen? Wij beoordelen het huidige assortiment verpakkingen en disposables en gaan op zoek naar alternatieven, waarbij wij prijs en kwaliteit nooit uit het oog verliezen. Als partner gaan wij desgewenst ook in gesprek met andere toeleveranciers, zoals cateringbedrijven, zodat we gezamenlijk duurzaam inkopen stimuleren én waarmaken.”

De moeite waard

“Soms kan een kleine wijziging al een groot verschil maken aangaande de milieu-impact. Een ander soort drinkbeker, toiletpapier of printpapier. Wie weet hoeveel je als organisatie kunt besparen. Wij zoeken het graag voor je uit.”