• Geplaatst op 16-06-2017
  • Food & Service
In het Brabantse Berkel-Enschot wordt sinds 1884 trappistenbier gebrouwen. Binnen de muren van de abdij komen unieke bieren tot stand. Bieren met een bijzonder verhaal, gebrouwen volgens de geheime recepturen van de monniken. “Ons bier is een product met emotie,” vertelt Elske Vugts-Roosen, Marketing & Communicatiemanager bij La Trappe. “Wij hebben een bijzonder, authentiek verhaal. De verpakking helpt ons, om dit verhaal te vertellen.” Tijdens de Dutch Beer Challenge 2016 in restaurant Parkheuvel zat Elske aan tafel met Yuri en Lyanne van Paardekooper Verpakkingen. Elske vertelt: “We raakten aan de praat. Het gesprek ging natuurlijk over bier en over verpakkingen. Wij gebruiken voornamelijk kartonnen bierverpakkingen. Dit duurzame en enigszins ‘sobere’ materiaal past goed bij ons imago. Maar Yuri vertelde ons, dat er zoveel meer mogelijk is op het gebied van verpakkingen. Hij noemde verschillende gave voorbeelden. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt: laat maar zien!”

Inspire: WrappIDup inspiratiesessie

En zo geschiedde. Yuri vertelt: “Wij hebben voor La Trappe een maatwerk WrappIDup inspiratiesessie georganiseerd. Een belangrijk onderdeel van de inspiratiesessie is een concurrentieanalyse. Je wilt immers een onderscheidend product op de markt brengen. Paardekooper heeft veel ervaring in de biercategorie. Wij hebben inzicht in de (internationale) markt en weten wat er verkrijgbaar is op het gebied van bierverpakkingen. Tijdens de inspiratiesessie hebben wij diverse (bestaande en nieuwe) verpakkingsideeën en bijzondere materialen, vormen en druktechnieken gepresenteerd. Speciaal voor La Trappe hebben wij tevens een aantal Visuals gemaakt.” Elske vult aan: “Yuri vertelde tijdens de Beer Challenge een enthousiast verhaal. Dit verhaal heeft hij zeker waargemaakt.”

Storytelling: Authentic Trappist Product

“Toen ik Yuri ontmoette waren wij juist bezig met een consumentenonderzoek, naar onze belangrijkste (merk)elementen voor op de verpakking,” vervolgt Elske. “Als de eerste (en tot voor kort enige) Nederlandse Trappistenbrouwerij hebben wij een uniek product in handen met een bijzonder verhaal. Trappistenbier is een beschermde naam en het merk La Trappe staat synoniem voor geduld, passie, traditioneel vakmanschap en duurzaamheid. Niet omdat dit trendy is, maar vanuit de innerlijke overtuiging van de monniken, dat wij zuinig moeten zijn op wat God ons heeft gegeven. Bier is emotie en beleving. Consumenten zijn geïnteresseerd in het verhaal achter onze trappistenbieren en de verpakking is een mooi middel om onze boodschap over te brengen.”

Create

Paardekoo per ontwikkelde samen met La Trappe een aantal onderscheidende verpakkingsconcepten, voor zowel het food retail kanaal (onder andere supermarkt en slijterij) als voor de horeca. Yuri licht toe: “Wij hebben onder ander een luxe geschenkverpakking ontwikkeld voor twee grote (75cl) trappistenbieren. Er is gekozen voor een houten kistje, voorzien van een ouderwets slotje. Het logo van La Trappe is aangebracht door middel van lasering in plaats van traditioneel drukwerk. Dit zorgt voor een rustieke en klassieke uitstraling. Het kistje is afgewerkt met een speciale vernis voor een extra oude look, zodat de houtnerven goed uitkomen. Materialen roepen – net als kleuren – een bepaald gevoel op bij de consument. La Trappe gaf voorheen de voorkeur aan karton, maar hout creëert eveneens een bijzondere beleving. Het houten kistje past uitstekend bij het beeld van een traditioneel, oprecht, natuurlijk en duurzaam product.” “Met deze geschenkverpakking spelen wij bovendien in op de trend van beer sharing,” aldus Elske. “Zeker in de landen om ons heen is beer sharing populair. Mensen delen steeds vaker samen een grote fles bier. Wij willen de Nederlandse consument hier ook voor warm maken. De geschenkverpakking ligt naar verwachting dit najaar in de winkels.”

Als tweede voorbeeld noemt Yuri de 6-fles geschenkverpakking, inclusief proefglaasje: “Dit is qua design een moderne verpakking, maar dankzij de authentieke bedrukking past de verpakking perfect bij het imago van La Trappe. Met deze verpakking hadden wij een duidelijk doel voor ogen: de producten van La Trappe moesten maximaal zichtbaar blijven. De mooie bierflesjes mogen immers gezien worden en dat is gelukt. Het glas is een extra geschenk voor de consument. Dit hebben wij op een voetstuk geplaatst, zodat het extra opvalt. ” “En vergeet het proefplankje niet,” vult Elske aan. Zij licht toe: “Voor de horeca en ons eigen proeflokaal starten wij binnenkort met een pilot voor een proefplankje. Het plankje biedt ruimte aan vier glaasjes of flesjes bier, maar kan andersom ook uitstekend als kaasplankje worden gebruikt. Dat is nou typisch Paardekooper. Ze weten je steeds weer te verrassen, door telkens een stap verder te denken.”

Strategisch partner

“Yuri trekt echt alles uit de kast in de zoektocht naar een onderscheidende verpakking. Ik heb het idee dat heel Paardekooper betrokken is bij onze verpakkingen; van de inkoper en de marketeer tot de logistieke medewerker. Het draait niet alleen om een goed eindproduct, maar om de complete service hieromheen. Het is echt een leuk bedrijf om mee samen te werken. De vrijblijvendheid van de samenwerking is ook heel prettig. Je moet natuurlijk ergens beginnen. Zeker in het begin is het zoeken naar hoe en wat. Uiteindelijk komt er iets heel moois uit. Hetzelfde geldt voor de bestelaantallen. Of het nu gaat om tien of tienduizend stuks, alles is mogelijk. Dit is zeker een pré, aangezien wij de producten eerst willen testen in de markt.”

ID up

“Ik denk dat ik wel mag zeggen, dat onze bedrijven elkaar echt gevonden hebben,” aldus Yuri. “La Trappe heeft een prachtig product en wij geven dit product een podium. Samen brengen we de speciaalbiercategorie in het algemeen en de trappistenbieren van La Trappe in het bijzonder, naar een hoger level, zowel binnen food service als binnen food retail.”