• Geplaatst op 11-02-2019
  • Algemeen
Het voorgenomen verbod op Single Use Plastics (SUP) roept veel vragen op en houdt ons allemaal bezig. Daarom lanceerden wij tijdens de Horecava de campagne ‘LET’S TALK ABOUT #plastic’. Lees mee, praat mee en doe mee, zodat jij bent voorbereid.

Onder het SUP-verbod vallen alle producten die deels of geheel gemaakt zijn van plastic en niet ontwikkeld zijn voor meermalig gebruik. Het gaat hierbij om elke vorm van plastic, dus ook bioplastics vallen onder het verbod. Er komt een algeheel verbod op plastic bestek, rietjes, borden, roerstaafjes, EPS bekers en EPS maaltijdboxen*. Andere plastic items, waaronder drinkbekers en eenpersoons portieverpakkingen, vallen onder een zogenaamd ontmoedigingsbeleid. Bedrijven worden tevens verplicht om naast deze artikelen herbruikbare alternatieven aan te bieden. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de nieuwe wetgeving per 2021 van kracht. Wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Samenwerken

De transitie naar een circulaire economie vraagt om een nieuwe kijk op verpakken. Verpakkingen worden zo (her)ontworpen dat zij geschikt zijn voor hergebruik en/of recycling, maar dan zijn we er nog niet. Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat deze verpakkingen op de juiste manier worden ingezameld en verwerkt? Ketensamenwerking is hierbij van essentieel belang. Samen uitdagingen omzetten in kansen. Dat is het doel van de campagne ‘LET’S TALK ABOUT #plastic’.

SUP-proof verpakkingen

Plasticvervuiling is één van de grootste milieuproblemen en kreeg de afgelopen jaren steeds meer aandacht. Het verbod komt dan ook niet uit de lucht vallen. Verandering is noodzakelijk, want als de huidige productietrends aanhouden zit er in 2050 meer plastic dan vis in de oceaan. Paardekooper heeft hier tijdig op geanticipeerd met een SUP-proof verpakkingsassortiment, dat voldoet aan de eisen van de wet en aan de eisen van de gast. Voorbeelden hiervan zijn onze papieren rietjesherbruikbare broodzakken en bamboe bestek.

De ‘plastic challenge’

Het SUP-proof assortiment wordt de komende maanden fors uitgebreid, zodat wij én jij goed voorbereid zijn. Maar er wachten ons nog uitdagingen genoeg, want we staan pas aan het begin van de transitie naar een circulaire economie. Met de campagne LET’S TALK ABOUT #plastic gaan we samen met leveranciers, klanten en eindgebruikers de ‘plastic challenge’ aan. Door continue met elkaar in gesprek te blijven, weten we wat er speelt en kunnen we tijdig en doeltreffend reageren op de ontwikkelingen in de markt.

Volg ons op Social Media (LinkedIn / Instagram) en blijf op de hoogte. Stel je vraag, geef je mening. Kortom, praat mee!

* De inhoud van de nieuwe wet is op het moment van schrijven nog niet definitief, waardoor wijzigingen in de reikwijdte van het verbod zijn voorbehouden.