• Geplaatst op 13-09-2017
  • Algemeen

Operational Excellence is gericht op het efficiënter maken van processen. De strategie richt zich enerzijds op het besparen van kosten en anderzijds op het maximaliseren van de operationele winst, waarbij klantverwachtingen leidend zijn. Ook het (logistieke) verpakkingsproces kun je beschouwen vanuit Operational Excellence. Op dit gebied valt er voor bedrijven vaak nog veel te besparen én te winnen. De verpakking is niet langer een kostenpost, maar een verdienmodel.

Operational Excellence richt zich kortweg op het verminderen van verspilling en op het verbeteren van prestaties. Door verspilling tegen te gaan kun je als bedrijf automatisch kosten besparen. Het verbeteren van prestaties, kan bijvoorbeeld leiden tot een grotere klanttevredenheid en dus meer (herhalings)aankopen. Onder de toepasselijke noemer ‘Catch the savings’ nemen we het complete verpakkingsproces onder de loep en gaan we op zoek naar concrete besparingsmogelijkheden en verbeteringen in het logistieke verpakkingsproces.

Verspilling reduceren via de verpakking

Verpakkingen kunnen op diverse manieren bijdragen aan het reduceren van verspilling. Met een goede verpakking worden producten optimaal beschermd tegen schade. Bijvoorbeeld tijdens opslag en transport. Minder schade betekent automatisch ook minder retouren. Daarnaast spelen verpakkingen een belangrijke rol in de strijd tegen voedselverspilling. Kijken we naar de verpakking zelf, dan is er in veel gevallen nog te vaak sprake van oververpakking. Hier richten we ons hoofdzakelijk op het verpakken van minder lucht. Met een slim verpakkingsdesign kun je direct besparen op verpakkingsmateriaal en aanverwante kosten, waaronder transportkosten. Een andere oplossing richt zich op het gebruik van een alternatief verpakkingsmateriaal. Wist je bijvoorbeeld, dat een dikkere afvalzak niet per definitie sterker is, dan een dunnere variant. Het gaat uiteindelijk om de samenstelling van het materiaal. Door de receptuur aan te passen kun je met minder materiaal een even sterke, of zelfs sterkere, afvalzak maken. Om dit te onderzoeken werken wij nauw samen met Thr LCA Centre.

Winst maken via de verpakking

De verpakking is een belangrijke marketingtool. Zet je deze tool goed in, dan groeit jouw marktaandeel. Met een onderscheidende verpakking vergroot je jouw zichtbaarheid, zowel onderweg en in het schap als online. Een opvallend verpakkingsdesign verleidt consumenten tot aankoop en de mooiste ‘creaties’ worden gedeeld op Social Media. Daarnaast moet je rekening houden met functionaliteit en gebruiksgemak. Uit onderzoek van de verpakkingsfabrikant WestRock[1] blijkt dat consumenten vaker overgaan op een herhaalaankoop vanwege de functionaliteit van de verpakking. En last but not least: verplaats je in de consument. Wat beweegt consumenten? Wij vertalen actuele consumententrends in onderscheidende verpakkingsoplossingen, zodat jij kunt groeien.

Benieuwd hoe jij kunt besparen en groeien via de verpakking? Informeer naar de mogelijkheden van een maatwerk Packaging Scan of laat je inspireren door onze verpakkingsmogelijkheden op www.wrappidup.nl. Wij zorgen dat jij ‘excelleert’ via de verpakking.

Bron: [1] https://www.westrock.com/-/media/pdf/insights/packaging-matters-report-vfinal-pdf.pdf