• Geplaatst op 16-08-2019
  • Algemeen

Collega Mariska vertrok voor vier dagen naar Parijs van het Oosten: Boedapest. Aan culturele bezienswaardigheden geen gebrek, maar geldt dit ook voor de verpakkingen? “Jazeker,” benadrukt Mariska. Zij voert ons langs de oevers van de Donau en deelt haar leukste en meest opvallende bevindingen.

Mariska begon haar stedentrip in de beroemde Grote Markthal. De markt werd door CNN uitgeroepen tot ‘de mooiste markt ter wereld’. Vooral vanwege de bijzondere architectuur, maar het aanbod verse groenten, fruit en vis is ook prijswaardig te noemen. En natuurlijk vind je hier de lekkerste culinaire gerechten. “Je ziet hier veel minder ronde borden of snackbakjes, zoals wij die in Nederland kennen,” constateert Mariska. “Gerechten worden op een soort kartonnen dienblad geserveerd, eventueel ingelegd met een (bedrukt) foodvel.”

Combi reusable en disposable

Deze wijze van serveren kwam Mariska ook tegen in de Burger Market. “Dit foodconcept biedt een mix van verschillende keukens: Amerikaans, Mexicaans en Italiaans. De gerechten worden eveneens gereserveerd op een soort dienblaadje. Voor de burger met friet is dit een houten bakje. De taco’s worden geserveerd in een roze plastic schaal. De reden voor dit onderscheid is me niet duidelijk. In beide gevallen wordt – net als bij de Grote Markthal - gebruikgemaakt van een inlegvel. Het houten bakje en de schaal worden na afloop hergebruikt. Reusable en disposable worden zo beschouwd gecombineerd.”

Optische illusies

Mariska keek haar ogen uit bij de wijnverpakkingen. “Ze zijn hier dol op ritmische patronen en versieringen. Van strakke lijnen tot drukke dessins die doen denken aan een Perzisch tapijt. Sommige prints lijken zelfs te bewegen. Er is sprake van een kunstig spel met optische illusies. Persoonlijk vind ik het niet allemaal even mooi, maar het trekt zeker de aandacht. De verpakkingen spelen met je brein en dat prikkelt de interesse. En over aandacht trekken gesproken. Mijn oog viel op de bijzondere verpakkingen van het Hongaarse theemerk Luis. Voor de limited edition van de fruitige theecocktails maakt het merk gebruik van rietjes die als het ware uit de theeverpakking steken. De vrolijke rietjes versterken het cocktailgevoel én vallen op.”

Een lintje krijgen

“Veel verpakkingen krijgen in Boedapest een lintje. Het zijn vaak bedrukte kartonnen doosjes met daaromheen een luxe satijnen lint. Het lint heeft in een aantal gevallen en praktische functie. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om het deksel vast te maken door middel van een strikje. Of als een soort trekkoordje (in de vorm van een lus) om de verpakking juist open te maken. Maar in de meeste gevallen is het lint puur voor de sier. Het geeft de producten een extra luxe uitstraling. Het lint heeft zelfs het meest simpele snoepje allure.”

Meer Boedapest en dan met name gericht op patisserie? Kijk op www.wrappidup.nl voor meer verpakkingsinspiratie.

trend-en-inspiratietour-boedapest-2-kl