• Geplaatst op 28-02-2018

Versspeciaalzaken leggen het af tegen supermarkten, zo blijkt uit de marktvisie ‘versspeciaalzaken’ van de Rabobank[1]. Maar dit geldt niet voor alle speciaalzaken: de visboer boert namelijk goed. De verklaring? De consument wil vers, zeker als het om vis gaat en de presentatie in de supermarkten blijft vaak achter. Daarnaast zijn wij Nederlanders gewoon niet van die viseters, alhoewel de visconsumptie wel toeneemt.

In de supermarkt zien we voornamelijk voorverpakte vis in plastic bakjes. Daar is helemaal niks mis mee. Sterker nog: de verpakkingen geven de consument heldere informatie over de herkomst van de vis. Bijvoorbeeld op basis van de keurmerken MSC (blauw visje) en ASC (groen visje), die respectievelijk aangeven of het om duurzame wilde vis gaat of verantwoorde kweekvis. Bij verse vis ontbreekt deze informatie en moet de consument vertrouwen op de blauwe ogen van de visboer.

Versbeleving

Vers is de trend en dat geldt zeker voor vis. Het plastic bakje in de supermarkt is weliswaar een goede informatiedrager, maar draagt niet bij aan de versbeleving. Uitzonderingen daargelaten, want met de juiste verpakking kun je wel degelijk een ambachtelijk, puur en vers gevoel oproepen. Maar de voorverpakte versie in de supermarkt wint het niet van de verse vis bij de visboer, die wordt gepresenteerd op een ‘bedje’ van ijs. 1-0 voor de visspeciaalzaak.

Kansen voor de visboer

Diverse supermarkten hebben geprobeerd om de visspeciaalzaak in hun shop te integreren, maar zonder succes. Het verkopen van verse vis in de supermarkt blijkt in de meeste gevallen niet rendabel. “Supermarktklanten willen geen verse vis,” zo luidt de conclusie[2]. Daarnaast moeten we niet vergeten dat Nederlanders geen grote viseters zijn. De Rabobank signaleert overigens wel een stijging van de visconsumptie[3]. Wederom goed nieuws voor de visboer, maar desondanks is het belangrijk om vis te (blijven) promoten.

Wij houden van vis

De verpakking is een uitstekend middel om vis op de kaart te zetten. Daarom bedachten wij I LOVE FISH. Een trendy lijn visverpakkingen, waarmee je verse vis de aandacht en waardering geeft die het verdient. Het aantrekkelijke verpakkingsdessin van I Love Fish is geïnspireerd op actuele designtrends: speels, een tikkeltje eigenwijs en ongebonden. Als een vis in het water. Met de verpakkingen van I Love Fish maak je gegarandeerd indruk op je klanten.

Hoe speciaal ben jij?

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor visverpakkingen met daarop je eigen bedrukking. Zo laat je als speciaalzaak zien dat je écht speciaal bent. Bij Paardekooper heb je al een bedrukte papieren tas vanaf 500 stuks. Daarnaast helpen we je graag bij het ontwerpen van je eigen complete verpakkingslijn. Kijk voor de mogelijkheden op www.wrappidup.nl.

[1] https://www.rabobank.nl/bedrijven/cijfers-en-trends/food/versspeciaalzaken

[2] http://www.distrifood.nl/formules/nieuws/2017/08/shop-shop-fish-tales-weg-bij-ah-101111012

[3] https://www.rabobank.nl/bedrijven/cijfers-en-trends/food/voedingsmiddelenindustrie

Vis