• Geplaatst op 09-06-2016
  • Food & Services

Zondag 19 juni is het Vaderdag. Bedrijven haken massaal in op deze dag. De landingspagina van diverse webshops is omgetoverd tot een walhalla voor mannen. Televisiecommercials promoten herenparfums, de mooiste horloges en scheerapparaten. In aanloop naar Vaderdag geldt voor de gemiddelde marketingactie: méér voor mannen. Dit geldt natuurlijk ook voor de verpakking.

Typische Vaderdagverpakkingen kenmerken zich door een stoer en robuust uiterlijk. We zien bijvoorbeeld houten bierkistjes, matzwarte cadeaudozen en robuuste fleskokers. Of meer klassieke varianten, met een stijlvolle smoking als uitgangspunt. Naast zwart is ook blauw een veelgebruikte kleur voor Vaderdagverpakkingen. Donkerblauw en zwart zijn typische mannenkleuren. Roze en paars zijn voor vrouwen. Tenminste, dat is de algemeen heersende gedachte.

Gendermarketing

Het voorbeeld van de kleuren is natuurlijk een stereotype. Maar stereotype of niet, mannen en vrouwen zijn wel degelijk verschillend. Veel bedrijven spelen hierop in via gendermarketing. Hierbij worden markten geanalyseerd op het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke consumenten. Sommige merken zetten zich expliciet in op één van de geslachten. Zo is Snickers (Mars) een echt mannenmerk. Op verschillende manieren speelt het merk in op zaken waar mannen van houden, zoals vrouwen, sport (voetbal) en mooie auto’s. Gendermarketing kun je ook inzetten via de verpakking. Uit Amerikaans onderzoek* blijkt, dat producten als aantrekkelijker worden beoordeeld, wanneer de verpakking aansluit bij het eigen geslacht dan wanneer dit niet het geval is. Voor een Vaderdagverpakking geldt dus: hoe mannelijker, hoe beter.

Vaderdagverpakking

Inspelen op wat mannen willen dus. Dit kan door middel van kleur, zoals hierboven genoemd, maar ook door middel van materiaal en vorm. Zoals de modewereld typische mannenstoffen, zoals tweed, flanel en krijtstreep kent, hebben we voor de verpakking ook typische ‘mannenmaterialen’, zoals hout en kurk. Natuurlijke (lees: oer) materialen doen het doorgaans goed bij mannen. Qua vorm worden hoekige vormen als meer mannelijk getypeerd en ronde vormen als vrouwelijk.

Kijk voor de stoerste Vaderdagverpakkingen op onze webshop.

* Bron: http://www.medicaldaily.com/healthy-food-more-likely-be-perceived-feminine-how-gender-stereotypes-factor-food-352372