• Geplaatst op 08-06-2017
  • Food & Services

Foodhallen, markthallen en foodcourts schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook in ons land en omringende landen ontstaan steeds meer nieuwe verrassende foodconcepten, waarin verschillende eet- en drinkgelegenheden samen worden gebracht in een grote overdekte ruimte. Welke rol spelen verpakkingen binnen deze moderne foodconcepten? Het WrappIDup trendteam ging op onderzoek uit.

In slechts een paar jaar tijd telt Nederland tientallen food- en markthallen. Ter voorbereiding op de trendtour heeft het team een selectie gemaakt van drie overdekte foodhallen. “We hebben gekozen voor drie totaal verschillende concepten, waarbij we ook een uitstapje maken naar buurland Duitsland,” vertelt trendwatcher Linda van den Heuvel.

Mega: Markthalle Krefeld

Deze Duitse markthal is het nieuwe alternatief op de Real-hypermarkt en biedt een ongekende versbeleving. Linda: “Het concept doet Amerikaans aan, doordat alles ontzettend groots is opgezet. Een mega entree en een dito gebouw en parkeerplaats geven je het gevoel alsof je de Walmart of Target binnenstapt. Binnen is de indeling clean en overzichtelijk. Hier geldt duidelijk What you see is what you get. Dit geldt ook voor de verpakkingen. Binnen de markthal worden uniforme verpakkingen gebruikt, voornamelijk transparant, zoals vensterdoosjes. Verder zagen we veel blokbodemzakken, die bijvoorbeeld werden gebruikt als alternatief voor een draagtas of voor het (zelf) inpakken van groenten en fruit.”

“In de Markthalle Krefeld lopen retail en service naadloos in elkaar over. Zo kun je in de vleescounter een belegd broodje bestellen. Het vlees wordt in het zicht van de consument vers afgesneden, net als bij de slager. Vervolgens kun je kiezen uit ‘meenemen’ of ‘hier opeten’. Het verpakkingsassortiment is hier uiteraard op afgestemd.”

Lokaal: beej Benders

Na het bezoek aan onze oosterburen maakte het trendteam een culinaire stop bij het Limburgse ‘beej Benders’. “Hier komen verschillende ambachten samen onder één dak,” vervolgt Linda. “Het concept doet enigszins denken aan de supermarkt van vroeger, met verschillende versafdelingen. Dit is overigens een ontwikkeling die je bij steeds meer supermarktketens ziet. De ambachten in de supermarkt zijn terug van weggeweest. Bij beej Benders vind je midden in het pand een restaurant en bij de speciaalzaken kun je naar hartenlust proeven. Het concept draait voornamelijk op producten van lokale boeren, tuinders en andere leveranciers van versproducten. De schapindeling is totaal anders dan bij andere supermarkten. Er zijn duidelijke keuzes gemaakt met betrekking tot het opnemen van de A-merken, zodat het oog voornamelijk naar het onbekende/ lokale wordt getrokken. We zagen voornamelijk veel kraft verpakkingen, passend bij het ambachtelijke karakter van de versmarkt en puntzakken voor bijvoorbeeld worst en kaas. Binnen het concept is een eigen ‘A-merk’ ontwikkeld, dat consumenten verleidt met luxe, aantrekkelijke verpakkingen, zoals weckpotjes en blikjes.”

Creatief: Strijp-S

De derde en laatste stop was bij het nieuwe creatieve en culturele hart van Eindhoven: Strijp-S. “Hier komen wonen, werken, onderwijs, winkelen, cultuur en food samen. De ontwikkeling van het gebied is nog niet voltooid en het concept bevindt zich duidelijk nog in de opstartfase. Desondanks hebben we hier veel gave, authentieke foodconcepten gezien. Vaak kleinschalig qua opzet, maar hierdoor ontstaan juist hele leuke totaalconcepten. DIY packaging is hier sterk vertegenwoordigd. De verpakkingen zijn vaak een kunstwerk op zich, waarbij creativiteit alle ruimte krijgt. Dat is gaaf om te zien.”

Bij markt- en foodhallen staat de ultieme foodbeleving centraal. In een klein aantal gevallen deelde de verpakking duidelijk mee in deze beleving. “Hier liggen duidelijk nog volop kansen voor de verpakking én voor de ondernemer,” stelt Linda. “Met een smaakmakende verpakking maak je de versbeleving compleet.” Hoe je dit bereikt? Laat je inspireren op www.wrappidup.nl door de leukste verpakkingsideeën of kies bijvoorbeeld voor een maatwerk inspiratiesessie.