• Geplaatst op 28-06-2015
  • Food & Services

Verpakkingen spelen een belangrijke rol bij tradities en rituelen. Verschillende tradities staan in het teken van het geven van cadeautjes, zoals Sint en Kerst en Moeder- en Vaderdag. Een bijpassende geschenkverpakking mag dan natuurlijk niet ontbreken. Het hoort er immers bij dat we ons aanpassen aan tradities. In december zijn de etalages versierd met achtereenvolgens Sint- en Kerstdecoraties. En in februari kleuren de winkelstraten rood en roze vanwege Valentijn.

Waarom? Dat zijn we nu eenmaal zo gewend en dat verwacht de consument misschien ook wel gewoon van je. Dat is onderdeel van de traditie en hetzelfde geldt voor de verpakking.

Er zijn ook tradities waarbij het niet draait om cadeaus, maar bijvoorbeeld om eten. Ook dan is een opvallende verpakking onmisbaar. Zo is op 13 juni het nieuwe haringseizoen van start gegaan. Tijdens dit feestelijke evenement, ook wel bekend als Vlaggetjesdag, wordt het eerste vaatje nieuwe haring geveild. Juni is dan ook de maand waarin talloze (zakelijke) Haringparty’s worden georganiseerd. In aanloop naar deze traditie heeft Paardekooper een nieuwe haringverpakking ontwikkeld. Een onmisbare eyecatcher tijdens ieder evenement, maar ook zeer succesvol door het jaar heen. Haringhappen kan immers het hele jaar door en vormt een belangrijk ritueel op verschillende feestdagen.

Kenmerkend voor de nieuwe verpakkingslijn is onder meer de rood-wit-blauwe kleurstelling en het streepdesign. Op de verpakkingen wordt met speelse typografie verwezen naar de Nederlandse traditie van haringhappen.

Rituelen maken alles leuker

Wist je trouwens dat rituelen alles leuker maken? Verschillende onderzoeken tonen dit aan. We hechten blijkbaar meer waarde aan zaken die zijn omgeven met rituelen. In de reclamewereld zien we hier verschillende voorbeelden van. Producten worden aangeprezen met rituelen. Een kopje koffie om wakker te worden, een ontspannen kopje thee op de bank, pannenkoeken eten bij opa en oma en een anti-puistjes middel wordt gepresenteerd tijdens het ochtendritueel. Tijdens feestdagen staan de commercials en advertenties in het teken van bijvoorbeeld Kerstmis. Gezellig aan tafel met het hele gezin, uitgebreid dineren… Dit alles brengt een bepaald gevoel over. Een gevoel dat we ook via de verpakkingen kunnen overdragen. Met de haringverpakkingen refereren we letterlijk aan de traditie, dat maakt de verpakkingen nóg leuker en opvallender. Vergeet daarom bij bijzondere feestdagen en tradities vooral de verpakking niet.

Vis