• Geplaatst op 20-02-2018
  • Food & Services

In 2016/2017 is Amsterdam verkozen tot de Europese hoofdstad van Innovatie. Voor het trendteam van WrappIDup een reden om een bezoek te brengen aan onze hoofdstad. Geheel in stijl, op de fiets, bezochten we meer dan vijftien verrassende stores en nieuwe concepten, op zoek naar nieuwe verpakkingsideeën. De leukste highlights hebben we voor je op een rij gezet.

Vol van koren

We beginnen de tour in Amsterdam Oost bij Hartog’s Volkoren. We krijgen een bijzonder kijkje in de maalderij, de bakkerij en de winkel. We zijn getuigen van een schitterende ambacht en wanen ons heel even in de negentiende eeuw. Dat gevoel, die bijzondere beleving wil Hartog’s haar klanten meegeven. Het brood van Hartog’s staat bekend om zijn compacte, rechte vorm en krokante korst. Het brood wordt ongesneden verkocht en verpakt in een papieren wikkel, net als vroeger. Maar de ambachtelijke bakker gaat ook met zijn tijd mee. Om het hergebruik van verpakkingen te stimuleren krijgen klanten die hun eigen verpakking meenemen korting. Dit kan een eigen tas, een gebruikte papieren broodzak, of de speciaal voor Hartog’s ontworpen reusable broodzak zijn. De reusable broodzak is gemaakt van katoen en is wasbaar.

Of je worst lust

Schunnig, brutaal, liefdevol of ontzettend origineel; teksten zijn trending. We zien onderweg veel rake, inspirerende teksten die inspelen op de emotie of zelfs oproepen tot een moment van bezinning. Enkele voorbeelden: “Telefoon in doosje. Alle aandacht voor elkaar” (gespot in Flagshipstore Sukha op ‘een doosje van bewaring’) “You’ve got a friend” op een wijnetiket (gespot in Hudson’s Bay) “Of je worst lust” op de verpakking van Brandt&Levie worstmakers (gespot in Bilder & De Clerq). “Aan lager wal” op een bieretiket (een lager die is ontstaan uit een samenwerking tussen Gulpener en de Amsterdamse brouwerij De Prael). In veel gevallen vormen de teksten een plaatje op zich, dankzij de mooie typografie.

Blurring

De trend van blurring zet door. Hutspot Amsterdam is een mooi voorbeeld van een modern retailconcept. Je kunt hier terecht voor kleding, woonaccessoires, boeken, een nieuw kapsel en een lekker bakje koffie. Een ander opvallend concept is Hypo TakeAway: een hippe koffiebar en een hypotheekaanbieder ineen. Ook op productniveau nemen we blurring waar. Een voorbeeld hiervan is de cadeauverpakking ‘Beers and Boxers’ van Two Chefs Brewing. In de verpakking zit een A-dam boxershirt en twee flesjes bier. Blurring vraagt om grensverleggende verpakkingsconcepten.

Do it yourself

The Maker Store in de Amsterdamse Hallen biedt jonge, lokale ondernemers een plek om hun producten of diensten te verkopen. Veel producten zijn geënt op ‘zelf maken’; van DIY mushroom kits en zelf bier brouwen tot het samenstellen van je eigen sweater (Tegendraads). Al deze concepten hebben één ding met elkaar gemeen: we verlangen terug naar de oude ambacht. Handgemaakte items met een verhaal doen het goed. In dit kader komt er ook steeds meer aandacht voor DIY-packaging.

Frosted Folie

Gelet op verpakkingsmateriaal is kraft nog steeds erg populair. We zien echter steeds meer frosted folie in de schappen (Marqt, Stach Food). Voornamelijk als verpakking voor noten en pasta, maar ook als draagtas. Een vergelijkbaar materiaal is pergamijn. Deze (half)transparante materialen geven het product een premium uitstraling.

Ben je benieuwd naar nog meer inspirerende verpakkingsideeën of wil je meer informatie over een specifiek onderdeel uit de trendtour? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.