• Geplaatst op 11-09-2018
  • Food & Service

In opdracht van Westland Kaas hebben wij een premium giftbox ontwikkeld voor de Cheese Stores van Old Amsterdam. De geschenkdoos heeft de vorm van een typisch Amsterdams grachtenpandje, compleet met raampjes én verlichting. Benieuwd naar het hele verhaal?

Lees verder…

Wanneer je een Cheese Store van Old Amsterdam binnenstapt krullen je mondhoeken vanzelf op. Daar hoef je geen cheese voor te zeggen. De smaakvolle winkelinrichting tovert een glimlach op ieders gezicht. De geschenkverpakkingen vormen een belangrijk onderdeel van deze winkelpresentatie en vinden gretig aftrek bij toeristen van over de hele wereld.

Onderscheiden

Amsterdam telt maar liefst 27 kaaswinkels, speciaal gericht op toeristen en dagjesmensen. “De concurrentie is groot,” weet Geeske Meijer Freelance Product/Packaging Designer bij Westland Kaas B.V. “En daarom waren we op zoek naar een geschenkverpakking die zich onderscheidt van de rest, net zoals onze kaas. Kaas met een Amsterdams karakter: eigen en uitgesproken.”

Innovatieve verpakkingen

Tijdens de Packaging Innovations 2017 kwam Westland Kaas in contact met Paardekooper. “Paardekooper stond hier met een stand boordevol inspirerende en onderscheidende verpakkingsideeën,” vertelt Yuri Huisman, Key Accountmanager Non-Food retail bij Paardekooper. “De interesse bij Westland was gewekt en er volgde een WrappIDup inspiratiesessie, speciaal gericht op kaasverpakkingen.”

Een gift from Amsterdam

“Naar aanleiding hiervan zijn we verder gaan nadenken over de uitstraling van verpakking,” vult Geeske aan. “Ik heb onder andere een doelgroep- en marktonderzoek uitgevoerd. Het moest een premium giftbox worden, onderscheidend en met een verwijzing naar Amsterdam. We willen mensen niet alleen een stukje kaas meegeven, maar ook een stukje Amsterdam. Onze geschenkdoos als een gift from Amsterdam.”

Van idee naar werkelijkheid

“Na de analyse ben ik gestart met schetsen en ontwerpen. Van het concept wat ik toen bedacht heb, heb ik een prototype gemaakt en daarmee zijn we naar Paardekooper gegaan. Zij hebben heel goed meegedacht en geadviseerd over wat wel en niet kon. Je kunt soms wel een idee hebben, maar het moet wel (technisch) uitvoerbaar zijn. Ondanks dat niet alles altijd mogelijk was, hebben zij het toch voor elkaar gekregen. Met Paardekooper is mijn idee werkelijkheid geworden.”

Hebben!

“Het doel was een giftbox met een hoog ‘heb-gehalte’,” vervolgt Geeske. “Het is uiteindelijk een geschenkdoos geworden in de vorm van typisch een Amsterdams grachtenpandje, compleet met raampjes én verlichting. Er passen twee schuitjes kaas in en om de giftbox zit een extra sleeve. Zo ziet de ontvanger niet meteen wat erin zit. Dit zorgt voor een extra verrassingseffect. Wanneer je langer over het uitpakken doet vergroot dit bovendien het premium-gevoel.” “De premium-uitstraling wordt tevens bereikt door het gekozen materiaal en de afwerking,” licht Yuri toe. “We hebben gekozen voor een stevige zwarte doos in combinatie met een luxe gouden hotfoil bedrukking. De verpakking zit boordevol details die stuk voor stuk zeer precies afgewerkt moeten worden. Hiervoor werken we samen met één van onze beste leveranciers.”

“En dat merk je,” haakt Geeske enthousiast in. “De dozen zijn onwijs mooi geworden. De verpakkingen vormen een prominent onderdeel van de winkelinrichting en visualiseren de skyline van Amsterdam. De dozen zijn sinds 20 juli verkrijgbaar en zijn een groot succes. Mensen reageren heel enthousiast. Je eigen Old Amsterdamse ‘kaashuisje’; dat wil toch iedereen?!”