• Geplaatst op 04-07-2018
  • Industrie

Sympathieke mensen hebben een streepje voor, dankzij de gunfactor. Je neemt immers eerder iets aan van iemand die je sympathiek vindt. Zo werkt het ook met merken en verpakkingen spelen hierbij een belangrijke rol.

De mate waarin je sympathie voelt voor iets of iemand hangt af van verschillende factoren, waaronder fysieke aantrekkelijkheid. In de gedragspsychologie spreekt men van het halo-effect en het horn-effect. Het halo-effect houdt in dat we automatisch positieve eigenschappen toeschrijven aan een persoon op basis van slechts één positieve eigenschap, in dit geval het uiterlijk. Met andere woorden: wanneer we iemand aantrekkelijk vinden dan vinden we diegene automatisch ook aardiger, gezelliger, intelligenter enzovoorts. Het horn-effect werkt precies andersom: wanneer we iets of iemand onaantrekkelijk vinden, dan schrijven we automatisch negatieve eigenschappen toe.

Schoonheid verb(l)indt

Verpakkingen zijn een wezenlijk onderdeel van je visuele identiteit. Sterker nog: verpakkingen zijn bepalend voor de eerste indruk die consumenten vormen en ook hier werkt het halo- of horn-effect. Een aantrekkelijke verpakking verhoogt de sympathie voor jouw product en/of merk. En andersom: Ook al verkoop je een steengoed product of het lekkerste broodje van het land, wanneer je geen aandacht besteedt aan een aantrekkelijk verpakkingsdesign of een mooie presentatie dan sta je automatisch 1-0 achter. Schoonheid verblindt en met een aantrekkelijk verpakkingdesign kun je klanten aan jouw merk of product binden.

Gelijkgestemden

Naast fysieke aantrekkelijkheid spelen ook gelijkenissen een rol bij de mate waarin we iets of iemand sympathiek vinden. Wanneer mensen zich kunnen identificeren met jouw merk, dan heb je automatisch een streepje voor. Uit onderzoek blijkt dat het benoemen van gelijkenissen tot meer verkopen leidt[1]. Je kunt het gelijkheidsprincipe subtiel toepassen op de verpakking, bijvoorbeeld door je taalgebruik af te stemmen op de doelgroep of door het gebruik van een herkenbare afbeelding.

Hoi leukerd!

Sympathieke mensen geven regelmatig een complimentje weg. Dit kun je ook doen via de verpakking. Stop bijvoorbeeld een (handgeschreven) kaartje in de verzenddoos, met daarop een complimentje. Of wat denk je van een bedrukte koffiebeker met daarop de tekst ‘Hoi leukerd!’ of ‘Hello beautiful’? Daar scoor je gegarandeerd punten mee en bovendien zijn teksten op verpakkingen super trendy.

Bekend maakt bemind

Tot slot mag de kracht van herhaling in dit verhaal niet ontbreken. “The more we see something the more we like it,” is een bekende uitspraak van onderzoeker Robert Zajonc. In de jaren zeventig deed hij onderzoek naar het zogenaamde mere-exposure effect. Deelnemers kregen diverse (betekenisloze) tekens te zien, waarbij het ene teken vaker werd vertoond dan het andere. Na afloop van het experiment hadden de deelnemers een duidelijke voorkeur voor de tekens die ze vaker hadden gezien. Het is dus zaak om jouw merk bij de consument te laden. Een bedrukte verpakking is het promotiemiddel bij uitstek.

Wil jij ook verpakkingen met een gunfactor? Wij helpen je graag met een aantrekkelijk verpakkingsdesign. Kijk op www.wrappidup.nl voor inspirerende voorbeelden en de mogelijkheden of maak een afspraak.

http://leau.nl/files/whitepapers/leau-whitepaper-6-liking.pdf