• Geplaatst op 27-03-2018
  • Algemeen

In aanloop naar het e-delivery event op 28 maart in Utrecht geven we je een kijkje ‘achter de schermen’ van onze webshop. Wat hebben wij gemeen met mooie namen, zoals bol.com, Coolblue en Zalando? En wat maakt onze webshop zo bijzonder? Rian Faaij, E-Business Manager PACOMBI GROUP, neemt je mee op klantreis.

De webshop van Paardekooper biedt een vergelijkbare gebruikerservaring als bekende consumentenwebshops, zoals bol.com. Dat is bijzonder in het B2B segment en zeker in onze branche. B2B e-commerce is in een aantal opzichten veel complexer dan B2C. We hebben bijvoorbeeld te maken met ingewikkelde prijsstructuren en complexe inkoop strategieën. Des te meer een reden om trots te zijn, dat we op het niveau van de gebruikerservaring niet onderdoen voor een B2C webshop.”

Prijsstructuren en logistieke afspraken

De complexe prijsstructuren zijn doorgaans het gevolg van prijsafspraken met grote afnemers. Rian licht toe: “Het is een uitdaging om de webshop zo in te richten, dat deze klantspecifieke prijsafspraken automatisch worden doorgevoerd. Daarnaast heb je in B2B te maken met afspraken over levertijden en diverse afleverpunten, bijvoorbeeld wanneer een bedrijf meerdere vestigingen heeft. Waar het bij de consument vooral draait om zo snel mogelijk leveren, wil de zakelijke klant daarnaast een levering die perfect past in zijn planning.”

Complexe inkoopstrategie

“In B2B heb je te maken met autorisatieprofielen, rechten en inkoopbudgetten. Waar de consument alle vrijheid heeft om online te shoppen, moet je in een B2B webshop allerlei restricties inbouwen, die klantspecifiek en soms zelfs medewerkerspecifiek zijn. Je hebt dus feitelijk per klant een maatwerk webshop in je webshop. Zo krijgt een medewerker van een grote winkelketen alleen de voor hen bedrukte verpakkingen te zien. B2C webshops bieden deze optie ook steeds vaker in de vorm van een klantportaal, waar klanten bijvoorbeeld herhaalorders kunnen plaatsen, maar de inrichting hiervan is veel minder aan specifieke eisen gebonden.”

B2C ervaring

“We hebben dus te maken met complexere administratieve processen dan bij een B2C webshop, maar de behoefte van de zakelijke gebruikers is wel hetzelfde als die van de B2C-klant. Die ontwikkeling zagen wij jaren geleden al aankomen en daarom hebben we de afgelopen jaren substantieel geïnvesteerd in het optimaliseren van onze digitale processen. Wij bieden zakelijke klanten maximaal gebruiksgemak, een zeer compleet aanbod en volledige, transparante (proces)informatie. Dit klinkt misschien heel logisch, maar binnen B2B zijn er maar weinig groothandels die bijvoorbeeld informatie geven over voorraden en levertijden. Zeker in onze branche zijn wij hierin uniek. Wij zijn dan ook het eerste verpakkingsbedrijf dat het Thuiswinkel Zakelijke certificaat mag voeren.”

Plaza-concept

De webshop van Paardekooper is tevens geïnspireerd op het Plaza-concept van bol.com. “Naast verpakkingen bieden wij verschillende andere artikelen aan, waaronder gebruiksartikelen die winkels, horeca en industrie nodig hebben als onderdeel van hun eigen business. Hieronder vallen ook artikelen van andere aanbieders. Hierbij kun je denken aan promotiematerialen en werkkleding. Daarnaast kun je via de webshop direct bedrukte verpakkingen bestellen. Dit is al mogelijk vanaf kleine oplages. De bestelmethode richt zich op short-runs. Dat betekent in een paar stappen besteld en supersnel geleverd. Klanten profiteren, net als bij bol.com, van een bijzonder breed assortiment.”