• Geplaatst op 04-07-2017
  • Food & Services

Verpakkingen spelen een prominente rol bij de schappresentatie in supermarkten. Ter voorbereiding op een aantal maatwerk WrappIDup inspiratiesessieWrappIDup inspiratiesessies ging ons trendteam op bezoek bij verschillende supermarktketens in Nederland. Naast onze specifieke zoektocht op artikelniveau hebben wij ook een aantal opvallende trends en ontwikkelingen gespot. Trendwatcher Ron van Amersfoort deelt zijn bevindingen.

Trend 1: voelen

Een goede verpakking zet in op alle zintuigen voor een optimale klantbeleving. “In dit kader zien we dat het drukwerk op verpakkingen verandert,” constateert Ron. “Allereerst maakt glanzend plaats voor mat. Een matte afwerking geeft het product een authentiekere uitstraling. Dit past bij de trend, waarin de consument op zoek is naar echte, eerlijke producten. Ten tweede worden er nieuwe druktechnieken toegepast, waardoor de opdruk (deels) voelbaar is. Je geeft op deze manier letterlijk nog meer feeling mee aan het product en dat gevoel draagt bij aan een positieve klantbeleving. Deze ontwikkeling was ook al eerder door het trendteam gesignaleerd. In antwoord hierop hebben wij ‘the Inktouchables’ ontwikkeld.”

Trend 2: storytelling

“In het schap zagen we veel gezichten op verpakkingen afgebeeld. Verpakkingen krijgen steeds meer een persoonlijke touch door de makers van het product af te beelden. We zien bijvoorbeeld de kaasboer en slager afgebeeld op de verpakking. Zij vertellen tevens het verhaal achter het product of merk. Dit sluit aan bij de wensen van de moderne consument. Die wil weten waar het product vandaan komt en hoe het gemaakt of gekweekt wordt.” Deze ontwikkeling beperkt zicht overigens niet alleen tot het schap van de supermarkt en foodproducten, weet Ron uit eigen ervaring. Binnen de horti-afdeling van Van der Windt neemt de vraag naar verpakkingen met een gezicht en een verhaal eveneens toe.

Trend 3: de opmars van de huismerken

“Huis- en B-merken besteden ook steeds meer aandacht aan een mooi en onderscheidend verpakkingsdesign. Op basis van de verpakking zie je tegenwoordig nauwelijks of geen verschil meer met A-merken. Zowel de kwaliteit van de verpakking als het drukwerkdesign zijn enorm vooruit gegaan.”

Trend 4: kartonnen sleeves

“Er is duidelijk sprake van een opmars van kartonnen sleeves. Werden vleeswaren in het verleden alleen verpakt in een schaaltje met folie, nu zit hier steeds vaker een sleeve omheen. Dit geldt ook voor andere producten, zoals kant-en-klaar maaltijden, kaas en ijs en diverse non-food producten. Een sleeve geeft de verpakking extra uitstraling en biedt bovendien ruimte voor extra informatie. Op een sleeve kun je uitstekend het verhaal achter het product kwijt. Dit sluit perfect aan bij trend twee.”

Trend 5: duurzaamheid

“De toenemende vraag naar duurzame en gezonde producten is niet nieuw. De omslag wordt steeds duidelijker zichtbaar in het schap. Steeds meer merken benadrukken hun duurzame karakter en het aantal biologische producten neemt toe. Dit zie je uiteraard terug in de verpakkingen, onder andere in de vorm van natuurlijke materialen.”

Dankzij de inspiratietour langs de supermarkten zit Ron weer boordevol nieuwe verpakkingsideeën. “Het is leuk om eens met andere ogen door een supermarkt te lopen,” aldus Ron. “Hetgeen ik tegenkwam was tevens een bevestiging van wat ik al wist: verpakkingen spelen een steeds belangrijkere rol bij de positionering van merken en producten. Er is een enorme kwaliteitsslag gemaakt. Neem bijvoorbeeld het theeschap. Het ene doosje is nog mooier dan het andere.”

Benieuwd naar de ideeën van Ron en zijn collega’s? In een WrappIDup maatwerk inspiratie- en/of trendsessie delen wij graag onze bevindingen, afgestemd op jouw specifieke product of merk. Neem contact op.