• Geplaatst op 02-02-2017
  • Food & Services

Campagne van Natuur & Milieu zorgt dat doggybag-taboe afneemt

Jarenlang was de doggybag in Nederland een taboe. Tot stichting Natuur & Milieu in 2014 een campagne startte om restaurants en hun gasten vertrouwder te maken met het mee naar huis nemen van eten. De gêne is sindsdien aanzienlijk afgenomen: waar in 2014 nog 52% van de mensen zich schaamde om in een restaurant om een doggybag te vragen, was dit percentage in 2015 teruggelopen tot 47%. Begin 2017 vindt nog slechts 38% van alle Nederlanders het vragen om een doggybag gênant.

Dit is te lezen in het persbericht dat Natuur & Milieu begin februari 2017 uitgaf. De percentages blijken uit onderzoek van Natuur & Milieu, uitgevoerd door Motivaction en Panelwizard. Daaruit komt ook naar voren dat mannen het mee naar huis nemen van eten gênanter vinden dan vrouwen. Ook blijkt de gêne toe te nemen naarmate de restaurantgast een hogere opleiding heeft.

Actief aanbieden

Vanaf 2014 deelde de stichting Natuur & Milieu samen met Depa en de Rabobank gratis 100.000 doggybags uit onder restauranthouders. Via horecagroothandels werden daarnaast 315.000 doggybags aan restaurants verkocht. Ook zijn er veel restaurants die hun eigen doggybag gebruiken. Als gevolg kregen 1,3 miljoen Nederlanders (8%) het afgelopen jaar vaker actief een doggybag aangeboden dan in de jaren daarvoor.

Zuinige Hollanders

Een mooi resultaat, maar wat Natuur & Milieu betreft mag dit aantal verder omhoog. “We pleiten ervoor dat de doggybag volledig ingeburgerd raakt in Nederland”, vertelt Talitha Koek, woordvoerder van Natuur & Milieu. “De doggybag past namelijk uitstekend bij onze cultuur: 77% van de Nederlanders heeft een hekel aan voedselverspilling. Ook vinden we het als zuinige Hollanders zonde van ons geld om voedsel weg te gooien.”

77 miljoen warme maaltijd

Het doel van de doggybag-campagnes is dan ook om voedselverspilling tegen te gaan. De horeca gooit jaarlijks 51.000 ton aan voedsel weg, wat gelijk staat aan 77 miljoen warme maaltijden. De meeste mensen nemen echter graag eten mee naar huis als dit ze wordt aangeboden. Om het overgebleven eten gemakkelijk te kunnen meenemen, ontwikkelde Depa twee stijlvolle doggybags waarmee gasten zonder schaamte het restaurant kunnen verlaten. Met minder milieubelasting en lagere kosten tot gevolg.

Over de partners

Natuur & Milieu voert zijn campagnes uit in samenwerking met verpakkingsspecialist Depa Disposables B.V., Oxfam Novib en de Rabobank. Meer informatie vind je op www.doggybag.nu.