SUP-richtlijn

SUP-richtlijn voor drank- en voedselverpakkingen

Belangrijke informatie over de nieuwe regels voor het gebruik van plastic wegwerpproducten
Vanaf 3 juli 2021 gelden in de Europese Unie nieuwe regels voor het gebruik van plastic wegwerp-producten, zoals drinkbekers, borden, bestek, rietjes en vochtige doekjes. We hebben het hier over Single Use Plastics, oftewel SUP. Door de zogeheten SUP-richtlijn verdwijnen sommige van deze producten uit ons assortiment. Andere producten zien er vanaf 3 juli anders uit. Op deze pagina vind je de meest actuele informatie over de SUP-regelgeving en wat de veranderingen en mogelijke gevolgen zijn voor jouw bedrijf. Ook lees je hoe we je kunnen helpen om ervoor te zorgen dat jouw bestellingen ‘SUP-proof’ zijn.

Waarom deze nieuwe regels?
Met de SUP-richtlijn wil de EU de hoeveelheid plastic zwerfafval verminderen. Dat is hard nodig, want de negatieve effecten op het milieu zijn groot. Paardekooper staat volledig achter deze nieuwe regelgeving. Deze sluit aan bij onze ambitie en strategie om de meest duurzame verpakkingsspecialist van Europa te worden.


Wat houden de maatregelen in?
De SUP-richtlijn bestaat uit een groot aantal maatregelen. De Europese Unie en de lidstaten voeren deze de komende jaren in fases in. We bespreken de drie die op korte termijn gaan spelen en die directe gevolgen hebben voor ons assortiment:

1. Verbod: per 3 juli 2021 geldt er een verbod op een aantal plastic wegwerpproducten voor eenmalig gebruik. Voorbeelden hiervan zijn bestek, roerstaafjes, borden, piepschuim maaltijdbakken en piepschuim drinkbekers met deksels. Dat de richtlijn juist deze items verbiedt, komt doordat ze in zwerfafval gemiddeld het sterkst vertegenwoordigd zijn. Deze producten zijn vanaf 3 juli aanstaande niet meer bij ons verkrijgbaar. Heb je er nog voorraden van liggen? Maak deze dan gerust op. De SUP-regelgeving staat dit toe.

Wat kun jij doen?
Welke gevolgen de nieuwe regels op jouw bedrijf hebben, hangt af van de producten die je nu gebruikt. Gebruik je items die straks niet meer verkrijgbaar zijn, dan hebben we verschillende oplossingen voor je. Kies je voor producten van een alternatief materiaal of voor herbruikbare producten? De keuze is aan jou. Vraag je daarbij af welke materiaalsoort of welk hergebruiksysteem het meest geschikt is voor de producten die jij verkoopt.

2. Markering: met ingang van 3 juli 2021 moet op een aantal producten een verplichte markering staan, die aangeeft of het product van plastic is gemaakt of plastic bevat. Dit geldt voor wegwerpdrinkbekers met een plastic coating, wegwerp drinkbekers die volledig van plastic zijn gemaakt en verpakkingen van vochtige doekjes (‘wet wipes’). Sinds 5 maart 2021 is definitief bekend om welke afbeeldingen het gaat. De markeringen die de EU eerder deelde, bevatten fouten in de vertalingen. De juiste versies vind je hieronder.SUP-richtlijn

Verplichte markering voor wegwerpbekers met plastic coating (o.a. PE of PLA).


SUP-richtlijn

Verplichte markering voor bekers die gemaakt zijn van plastic.

Bestaande voorraden
Voorraden van producten waarop per 3 juli 2021 een verplichte markering moet staan en die je voor die datum zonder markering hebt ontvangen, mag je opmaken. Houden wij voor jouw bedrijf bestellingen op voorraad? Houd er dan rekening mee dat we alle voorraden vóór 3 juli 2021 zullen uitleveren. Je krijgt hierover persoonlijk bericht van je accountmanager bij Paardekooper.

Wat kun jij doen?
Ook als bekers met een standaard design bij ons afneemt, hoef je geen actie te ondernemen. Na 3 juli 2021 leveren we alleen nog plastic(-bevattende) wegwerpbekers met markering. Je voldoet dan dus automatisch aan de voorschriften.

Voor bedrukkingen die speciaal voor jouw bedrijf zijn ontworpen, adviseren we je om de opmaak nu alvast aan te passen op de nieuwe regels door hierin de markeringen te verwerken. De officiële bestanden en bijbehorende informatie die je hiervoor nodig hebt, kun je downloaden van de site van de Europese Commissie. We werken aan alternatieve oplossingen met materialen waarvoor de markering niet nodig is. We houden je op de hoogte.

SUP-richtlijn

3. Ontmoediging vanaf 2023 komt er in Nederland een verbod op het gratis leveren van alle plastic bevattende voedsel- en drinkbekerverpakkingen voor eenmalig en eenpersoonsgebruik. De nieuwe richtlijn verbiedt deze zogenoemde ‘wegwerpbekers’ en ‘wegwerpvoedselverpakkingen’ niet, maar ontmoedigt het gebruik. Wat dit in de praktijk voor jou als ondernemer betekent, heeft het Ministerie van I&W nog niet bekend gemaakt.

Verder komt er een nieuwe, uitgebreide producenten-verantwoordelijkheid. Dit betekent dat producenten straks zelf de kosten dragen van het opruimen van producten die onder het ontmoedigingsbeleid vallen. Dit kan het gebruik van wegwerpverpakkingen duurder maken, waardoor er mogelijk extra heffingen komen op verpakkingen. Voor artikelen die je bij ons bestelt en die van buiten de EU komen, beschouwt de richtlijn Paardekooper als producent. Of en hoe de eventuele prijstoeslagen in de keten worden verrekend, is nog niet bekend.

Het ontmoedigingsbeleid spreekt ook consumenten aan op hun verantwoordelijkheid. Er komen aanvullende maatregelen die hen bewust maken van de negatieve effecten van plastic zwerfafval op het milieu en die hen informeren over afvalscheiding en de beschikbaarheid van herbruikbare alternatieven.

Wat betekent dit voor jou?
De SUP-regelgeving schrijft voor dat aanbieders van ‘wegwerpbekers’ en ‘wegwerpvoedselverpakkingen’ de taak hebben om consumenten bewust te maken van de mogelijkheid om te kiezen voor herbruikbare alternatieven en om afval correct weg te gooien. Daar ligt dus een kans voor jou. De winkelvloer biedt mogelijkheden om hieraan te voldoen. Denk aan het plaatsen van extra prullenbakken en informatieposters.

Wat kun je nu al doen?
Denk alvast na over de manier waarop je herbruikbare verpakkingen en verpakkingssystemen onderdeel kunt maken van je aanbod. Ook zou je je verpakkingen eens kritisch onder de loep kunnen nemen. Paardekooper kan je daarbij helpen. We werken constant aan oplossingen en denken graag met je mee.

Tijdlijn

SUP-richtlijn

3 juli 2021

Vanaf 3 juli 2021 is de SUP-richtlijn van kracht en gelden in de Europese Unie nieuwe regels voor het 2023 gebruik van plastic wegwerpproducten.

SUP-richtlijn

5 januari 2023

Vanaf 5 januari 2023 is er een nieuwe, uitgebreide producenten-verantwoordelijkheid die bepaalt dat producenten de kosten dragen voor het opruimen van bepaalde soorten zwerfafval:

  • Eenpersoons verpakkingen van voedsel dat bestemd is voor directe consumptie, zoals saladeschaaltjes en hamburgerbakjes;
  • Zakjes en wikkels waaruit de consument direct kan eten (wikkels van snoeprepen, bijvoorbeeld);
  • Drankverpakkingen van maximaal drie liter;
  • Drinkbekers;
  • Lichte kunststof draagtassen.
SUP-richtlijn

31 december 2024

De producentenverantwoordelijkheid wordt verder uitgebreid. Producenten dragen nu ook de kosten voor het opruimen van deze soorten zwerfafval:

  • Vochtige doekjes (voor hygiëne en huishoudelijk gebruik);
  • Ballonnen;
  • Kunststof producten in de visserij.
Wegwijs

De iconen hieronder zie je straks terug in onze Stores en Webshop. Zo weet je precies welke producten uit het assortiment verdwijnen, op welke items de markering moet komen en welke artikelen onder het ontmoedigingsbeleid vallen.

SUP-richtlijn

Verbod
Producten waarbij je dit icoon vindt, vallen onder het verbod op plastic wegwerpproducten voor eenmalig gebruik.
SUP-richtlijn

Markering
Op producten waarbij je dit icoon ziet, moet straks een verplichte markering staan, die aangeeft of het product van plastic is gemaakt of plastic bevat.
SUP-richtlijn

Ontmoediging
Dit icoon vind je bij de plastic bevattende voedsel- en drinkbekerverpakkingen voor eenmalig gebruik die je niet meer gratis mag meegeven aan je klant.

Meer SUP-maatregelen volgen
Zoals aangegeven in de tijdlijn hierboven volgen in de toekomst meer SUP-maatregelen. Dit heeft dus onder andere gevolgen voor ons assortiment PET-flessen. Deze mogen we vanaf 3 juli 2024 alleen nog verkopen met een vaste dop, zodat de consument deze makkelijker samen met de fles kan inleveren voor recycling. Verder komen er eisen op het gebied van inzameling. Per 1 juli 2021 zit er in Nederland statiegeld op alle PET-flessen voor frisdrank en water tot drie liter. Daarnaast moeten deze drinkflessen vanaf 1 januari 2025 voor minstens 25 procent uit gerecycled materiaal bestaan. In 2030 moet dat 30 procent zijn voor alle plastic drinkflessen.Meer informatie:
Wil je weten of jouw verpakkingen, drinkbekers en vochtige doekjes onder het SUP-verbod vallen en aan de voorschriften voldoen? Kijk voor meer informatie op de Overstap Service, die we binnenkort ook voor Paardekooper aanbieden. Neem voor hulp bij het vinden van de best passende alternatieven contact op met je accountmanager bij Paardekooper.
Disclaimer: de gegevens op deze pagina zijn gebaseerd op de informatie die op 23 maart 2021 over de SUP-richtlijn beschikbaar was. De Europese Commissie heeft aangekondigd dat er aanvullende definities en richtlijnen komen. De regels en precieze invoering kunnen nog veranderen of worden aangescherpt. Zodra er wijzigingen zijn, passen we de informatie op deze pagina aan.

SUP-richtlijn