-
Alle producten
Food & Service
-
Drinken
DrinkenBekijk alle producten in Drinken
-
Eten
Eten
- Amuse
- Apparaten
- Bakken aluminium
- Bakken bamboe
- Bakken karton
-
Bakken kunststof meerhoekig
Bakken kunststof meerhoekigBekijk alle producten in Bakken kunststof meerhoekig
-
Bakken kunststof rechthoekig
Bakken kunststof rechthoekigBekijk alle producten in Bakken kunststof rechthoekig
- Bakken kunststof rond
- Bestek
- Blisters
- Borden
-
Dozen en interieurs
Dozen en interieursBekijk alle producten in Dozen en interieurs
- Eetbenodigdheden
- Folie
- Maaltijdboxen
- Papier
- Schalen aluminium
- Schalen hout
- Schalen karton
- Schalen kunststof rechthoekig
-
Schalen kunststof rond
Schalen kunststof rondBekijk alle producten in Schalen kunststof rond
- Soepkommen
- Tafelaankleding
- Zakken kunststof
- Zakken papier
- Zakken textiel
- Geschenken
-
Draagtassen
DraagtassenBekijk alle producten in Draagtassen
- Hygiëne
-
Industrie
Industrie
- Binden
- Dozen en bakken
-
Folie, karton en papier
Folie, karton en papierBekijk alle producten in Folie, karton en papier
- Klittenband
- Lint
- Omsnoering
-
Pallets en toebehoren
Pallets en toebehorenBekijk alle producten in Pallets en toebehoren
- Tape
- Verzendverpakkingen
- Vulmateriaal
- Zakken algemeen
-
Kantoor
KantoorBekijk alle producten in Kantoor
- Winkel
- Horeca
- Bedrukt
- Nieuw
- Outlet
- Bekijk Food & Service
-
Drinken
Circulair bekersysteem op de Vierdaagsefeesten
Paardekooper is al ruim twintig jaar partner van de Vierdaagsefeesten. De afgelopen vijf jaar hebben we samen met Stichting de Vierdaagsefeesten toegewerkt naar een duurzame oplossing voor de bekers die tijdens het festival worden gebruikt. De organisatie kiest voor een circulair bekersysteem van CircularPET. Wij leveren hiervoor de bekers. Deze belanden niet langer op de grond, maar worden ingeleverd bij de bar en vervolgens hoogwaardig gerecycled. Opgeruimd staat netjes!
“Met het circulair bekersysteem helpen we festivals bij het verduurzamen van hun evenement.”
Hardcup versus softcup
“Voor een circulair bekersysteem bestaan momenteel twee mogelijkheden: herbruikbare hardcups of single-use softcups in combinatie met een hoogwaardig recyclesysteem,” vertelt Dorine Koopmans, Adviseur duurzaamheid bij Paardekooper. “Beide systemen hebben een eigen werkwijze en stellen andere eisen op bijvoorbeeld logistiek gebied. Na intensief onderzoek in samenwerking met de afvalverwerker Dar, CircularPET, The LCA Centre én de ondernemers heeft de Vierdaagsefeesten uiteindelijk gekozen voor een softcup gemaakt van rPET.”
“Dit is voor ons organisatorisch gezien de meest haalbare optie”, vertelt Tessa Groenen, Programmamanager duurzaamheid bij ACBN. “(r)PET is op dit moment de enige materiaalsoort die hoogwaardig kan worden gerecycled. We lopen hiermee vooruit op de aankomende SUP-wetgeving die in 2024 verder wordt uitgebreid naar consumptie ter plaatse. Het is vanaf dan ook voor evenementen verboden om plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te verstrekken, tenzij je zorgt voor een goede inzameling van deze producten voor hoogwaardige recycling.”



Hoogwaardige recycling
De inzameling en recycling worden geregeld door Stichting CircularPET. Co-founder Tjeerd Bijnsdorp heeft jarenlange ervaring met het organiseren van evenementen en weet precies wat er allemaal komt kijken bij het ‘vergroenen’ van festivals. Eind juni verzorgde hij bijvoorbeeld met CircularPET het circulaire bekersysteem tijdens het Oh My! Festival in Rotterdam. Ook hiervoor leverde Paardekooper de bekers. Tjeerd vertelt: “We zijn al jaren bezig met de ontwikkeling van een circulair bekersysteem. Waar de herbruikbare hardcup vooral voor logistieke uitdagingen zorgt, was het voor de softcup zoeken naar de juiste recyclingoplossing. Uiteindelijk zijn we erin geslaagd om een zuivere loop te creëren. Hiervoor is het essentieel dat bezoekers gestimuleerd worden om hun beker in te leveren bij een uitgiftepunt. Dit bereiken we door het toekennen van een vervangingswaarde aan de beker. Dit kan op verschillende manieren.”
Dorine licht toe: “Bezoekers betalen 50 cent voor de eerste beker en leveren de beker in bij een nieuwe bestelling. Is de beker kwijt, dan betaalt men opnieuw 50 cent. Dit vergroot de kans dat bezoekers de lege bekers netjes inleveren in plaats van op de grond gooien. De rPET bekers worden achter de bar verzameld in transparante zakken. Dar haalt de zakken op en controleert samen met CircularPET de inhoud.” “Voor een goed recyclingproces is het belangrijk dat er geen andere bekers tussen zitten of bijvoorbeeld etensresten”, verklaart Tjeerd. “We onderscheiden een zogenaamde stroom van zuiver rPET, waarvan de verwerker vervolgens weer nieuwe bekers maakt. De zakken waarin andere materialen worden aangetroffen dan rPET, worden gebruikt voor een meer laagwaardige recycling. Er gaat geen materiaal verloren. We rapporteren alles, zodat we na afloop weten hoeveel bekers er daadwerkelijk zijn gerecycled. Deze rapportages zijn vanaf 2024 ook verplicht in het kader van de SUP-wetgeving.”
“Paardekooper is niet zomaar een bekerleverancier, ze denken proactief en oprecht mee om de cirkel rond te krijgen.”
Meedenkende partner
Tessa is erg tevreden over de rol van Paardekooper. “Het bedrijf dacht goed mee met de wensen van de ondernemers met oog op de verschillende bekermaten. Om zoveel mogelijk bedrijven tevreden te stellen, hebben we gekozen voor drie bekerformaten waarvan twee met twee maatstreepjes. Qua bedrukking dachten wij aan grote logo’s van de Vierdaagsefeesten en de Wandelvierdaagse, maar op advies van Paardekooper is gekozen voor een embossing op de rand van de beker. Hiervoor volstaat een dunnere beker. Zo besparen we grondstoffen en kosten. Daarnaast zit de embossing niet verstopt onder de hand als men de beker vasthoudt. Het resultaat is een unieke, herkenbare beker. Zeker die herkenbaarheid is belangrijk voor een goede gescheiden inzameling.”
Ook Tjeerd is tevreden over de rol van Paardekooper. “Ze zijn niet zomaar een bekerleverancier, ze denken proactief mee om de cirkel rond te krijgen. Verduurzamen is een kwestie van pionieren. Onderweg komen we verschillende uitdagingen tegen, maar samen zorgen we ervoor dat alles klopt. De komende jaren gaan we met elkaar aan de slag om het systeem verder te perfectioneren en ik heb hier alle vertrouwen in.”

Festival of evenement in de planning?
Na intensief onderzoek in samenwerking met verschillende partijen, waaronder evenementenbureaus, afvalverwerkingsbedrijven en The LCA Centre, hebben we verschillende oplossingen ontwikkeld om jouw event te verduurzamen.
Advies nodig?
Wil je meer informatie over ons circulair beheerssysteem of onze andere oplossingen om jouw festival of event te verduurzamen? Neem dan contact op met de onze Sales afdeling via salesbeuningen@paardekooper.com. Graag vinden we ook de juiste oplossing voor jou!
Een greep uit ons neutrale assortiment circulaire bekers
Ben je benieuwd naar nog meer samenwerkingen van Paardekooper? Lees dan onze andere klantverhalen!