• Geplaatst op 24-05-2017
  • Food & Services

Het is een vraag die wij tijdens onze inpakworkshops regelmatig krijgen: Hoe pak je een cadeau zo efficiënt mogelijk in? Efficiënt heeft in dit geval betrekking op zo min mogelijk papierverspilling. Daar weten onze inpakspecialisten wel raad mee, dankzij hun jarenlange praktijkervaring. Meer theoretisch bestaat er zoiets als ‘inpakkunde’, waarbij inpakken wordt benaderd als een ‘wiskundig probleem’.

Het loont om cadeaupapier precies passend te maken. De frustratie om te weinig papier is verleden tijd, je voorkomt papierverspilling en het ingepakte cadeau ziet er zonder dubbele papierlagen ook nog eens super strak uit. Tijdens de workshop geven onze inpakspecialisten handige tips en tricks, zodat het cadeaupapier perfect past. Uitgaande van de meest voorkomende vorm, de rechthoek, sla je het cadeaupapier vier keer om het cadeau heen, plus één centimeter extra. Vouw deze om voor een nette afwerking. Meet voor de zijkanten één keer de hoogte en houd ook hier één centimeter extra aan. Dit is voldoende voor beide zijkanten. Wanneer je deze vouwtechniek hanteert in combinatie met lint kun je bovendien besparen op tape. Ook dit resulteert in minder materiaalverbruik en een strakker eindresultaat.

Inpakkunde

Een meer theoretische benadering voor het afmeten van de juiste hoeveelheid cadeaupapier wordt gezocht in de wiskunde. In aanloop naar de feestdagen publiceerde NRC eind vorig jaar een artikel over superefficiënt cadeaus inpakken met wiskunde. Volgens de auteur is inpakken een wiskundig probleem. Wiskundige formules helpen bij het bepalen van de optima (in dit geval een minimale oppervlakte van het cadeaupapier). Voor het inpakken van een rechthoek wordt de formule 2(l*b + l*h + h*b) gehanteerd. Ook voor het diagonaal inpakken en het inpakken van cilindervormen bestaan er wiskundige formules. De inpakberekeningen worden weergegeven in een handige tutorial.

Snel inpakken

Of deze wiskundige benadering ook bijdraagt aan efficiënt inpakken in de zin van snel inpakken is natuurlijk de vraag. De berekeningen kloppen als een bus, maar wanneer je achter de kassa staat heb je geen tijd om met een rekenmachine en liniaal aan de slag te gaan. Vaak geldt voor dit soort ‘problemen’: oefening baart kunst, waarbij een goed vertrekpunt essentieel is. Efficiënt inpakken begint bij Paardekooper: wij bieden je een optimaal vertrekpunt in de vorm van een inpakworkshop en/of een gedetailleerde inpakinstructie. Daarnaast bestaan er verschillende kant-en-klare verpakkingsoplossingen, waarmee je in een handomdraai een perfect ingepakt cadeau creëert. Denk aan flesdozenhouten kistjes, geschenkzakken en pop-up boxen. De geschenkverpakkingen kunnen bovendien volledig op maat worden gemaakt, zodat ook hiermee het product perfect omsloten wordt.

Uitpakken als beleving

Naast efficiënt inpakken draait het natuurlijk ook vooral om mooi inpakken. Met een mooie geschenkverpakking trakteer je klanten op een unieke uitpakbeleving. Paardekooper heeft alles in huis voor een geslaagde cadeauverpakking compleet met decoraties. Onder de noemer LOVLY® bieden wij tevens een complete lijn gift packaging, verkrijgbaar in verschillende trendy stijlen.