• Geplaatst op 14-11-2019
  • Algemeen

In het geval van verpakkingsdesign zien we veel standaardvormen, maar speelsheid is een groot goed. Durf te experimenteren met verpakkingsvormen en val op!

De conventionele vormen van verpakkingen worden grotendeels bepaald vanuit praktische toepasbaarheid. Met oog op opslag en transport is het bijvoorbeeld handig als verpakkingen stapelbaar zijn en zo veel mogelijk aansluiten (lees: zo min mogelijk lucht). Niet elke vorm leent zich hiervoor en rechthoekig wint het dan vaak van rond. In het geval van blikjes drinken zien we juist cilindrische verpakkingen. Onder andere omdat dit prettiger vasthoudt en steviger is dan een rechthoekig blikje.

Evolutie in vormdesign

De afgelopen decennia zijn diverse verpakkingsvormen geëvolueerd. Vaak omdat de vorm in de praktijk niet goed werkte, maar we worden natuurlijk ook steeds inventiever. Daarnaast komt er steeds meer het besef dat we niet vastzitten aan conventionele verpakkingsvormen. Zeker in deze tijd, waarin visueel opvallen belangrijker is dan ooit. Een afwijkende verpakkingsvorm trekt gegarandeerd de aandacht.

Zonder scherpe kantjes

Een trend die we al eerder signaleerden is die van de jelly-achtige verpakkingsvormen. De verpakkingen kenmerken zich door vrije, ronde vormen vergelijkbaar met Barbapapa. Dit hebben we onder andere vertaald naar de nieuwe Biodore® Tri-ovaal bordencollectie. Een tri-ovaal is een soort combinatie tussen een driehoek en een ovaal, waarbij de scherpe zijden van de driehoek zijn afgerond. Het resultaat is een originele en opvallende druppelvorm. Voor welke gedaanteverwisseling ga jij?

Product is leidend

Tijdens onze WrappIDup Trendtour New York zagen we veel verpakkingen die zich volledig aanpassen aan het product. Natuurlijk wordt er altijd al rekening gehouden met het product, maar dit was tot nu toe nooit leidend. Neem bijvoorbeeld de verpakking van verse worst. In plaats van een rechthoekige schaal kiest men voor een rond uitlopende schaal, conform de vorm van de worst. De verpakking valt op, dankzij de afwijkende vorm. Hier kun je natuurlijk ontzettend leuk mee experimenten, met als bijkomend voordeel dat er vaak minder verpakkingsmateriaal benodigd is, doordat de verpakking het product goed omsluit.

Extraordinair

Er wordt ook steeds meer geëxperimenteerd met verpakking- en productcombinaties. Verpakkingsvormen worden voor heel andere toepassingen gebruikt, dan waarvoor ze aanvankelijk zijn ontworpen. Zo worden bekers steeds vaker gebruikt voor het verpakken van snoep, maar ook hier geldt dat je eindeloos kunt experimenteren. Bonbons verpakt in een donutvorm bijvoorbeeld. Abnormaal, maar juist daarom onweerstaanbaar.

Vormen roepen, net als kleuren, impliciete associaties op. Ze worden vaak geassocieerd met eigenschappen. Ronde vormen staan voor vriendelijk, benaderbaar en harmonieus. Hoekig staat voor krachtig en sterk. Houd hier rekening mee. Wil jij je verpakkingsassortiment in een andere vorm gieten? Paardekooper helpt je graag. Laat je inspireren tijdens een WrappIDup Inspiratiesessie of neem contact op voor meer informatie over onze mogelijkheden.